Lean Manufacturing philosophy

possibilities in a self-service restaurant

Authors

  • Wagner Marques Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-9098-7122
  • Bruna Rocha da Silva Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
  • Gleicimara da Silva Coelho Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
  • Thainara Reis Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
  • Rafael Gomes Américo Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v25i3.5231

Keywords:

Kanban Board, 5S Methodology, 5W2H Action Plan, Escape Route

Abstract

With the Brazilian economy showing itself to be in a moment of complexity and distrust in relation to other world economies and the high competitiveness of the market, companies in this scenario are committed to reinventing themselves in the search for survival. Thus, the present work aimed to implement the Lean Manufacturing philosophy in a self-service restaurant, proposing improvements based on the introduction of the 5S methodology, the kanban board, and the 5W2H action plan. With an action research approach, data were collected through semi-structured interviews, complemented by direct observation. Four areas of critical concern were revealed that enabled the design of an action plan, aimed at mitigating or eliminating waste, aspects achieved with the implementations. The appropriation of Lean Manufacturing, through the insertion of the 5S approach and the kanban panel, made it possible to eliminate unnecessary items, organize and manage stock, avoid lack of products and loss due to expiration dates, adjust physical space, increase the quality of products, promote greater productivity, minimize contamination risks and provide opportunities for continued improvements, through training with employees, in order to incorporate these practices into the organizational culture, in addition to establishing an escape route for the establishment.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Wagner Marques, Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

Doutor em Educação pelo Programa de Pós-Graduação em Educação, Contextos Contemporâneos e Demandas Populares (PPGEduc) da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro e Mestre em Educação também pelo PPGEduc/UFRRJ (2013). Possui Especialização em Ciências Pedagógicas pela Faculdade Béthencourt da Silva (2003) e Docência do Ensino Superior pelo Instituto Superior de Estudos Pedagógicos (2002). Graduado em Formação Pedagógica, com habilitação em Matemática, pelo Centro Universitário Augusto Motta (2001) e em Engenharia Mecânica, Habilitação Industrial, pelo Centro Federal de Educação Tecnológica Celso Suckow da Fonseca (1991). Membro da Diretoria do Boletim do Grupo de Estudos e Pesquisas em Educação Matemática (GEPEM). Revisor do Boletim GEPEM. Líder do Grupo de Estudos e Pesquisas das Tecnologias em Engenharias e Educação Matemática (GEPETEEM). Atua com articulação entre a formação em engenharia e a Educação Matemática, mediada pelo auxílio de tecnologias, inclusive as digitais, com elementos do cotidiano, investigando práticas de multinumeramento. Coordenador do GT-6 da Sociedade Brasileira de Educação Matemática. Atualmente é professor da Universidade Cândido Mendes (UCAM).

Bruna Rocha da Silva, Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

Possui graduação em Engenharia de Produção pelo Associação Cândido Mendes de Ensino e Pesquisa (2023). Atualmente desempenha o cargo de Técnica de Planejamento na Empresa Vale.

Gleicimara da Silva Coelho, Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

Possui graduação em Engenharia de Produção pelo Associação Cândido Mendes de Ensino e Pesquisa (2023). Atualmente exerce a função de Analista de Emergência Industrial na Empresa Vale.

Thainara Reis, Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

Possui graduação em Engenharia de Produção pelo Associação Cândido Mendes de Ensino e Pesquisa (2023). Atualmente é estagiária de Gestão de Qualidade na Empresa Sepetiba Tecon.

Rafael Gomes Américo, Universidade Candido Mendes (UCAM), Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

Possui graduação em Engenharia de Produção pelo Associação Cândido Mendes de Ensino e Pesquisa (2023). Atualmente atua como Coordenador do EMS na Diretoria de Engenharia da Empresa Ternium Brasil, na área de Transformação Cultural.

References

AGÊNCIA SEBRAE DE NOTÍCIAS. Pequenos negócios podem ter perdido até R$ 24,1 bilhões de capital no início da pandemia. [s.l.]: ASN, 2023. Disponível em: https://agenciasebrae.com.br/economia-e-politica/pequenos-negocios-podem-ter-perdido-ate-r-241-bilhoes-de-capital-no-inicio-da-pandemia/. Acesso em: 10 jul. 2025.

ARAUJO, Andressa Clara Barbosa de; PORTO, Yuri Boaventura Santana; COUTO, Pedro Henrique Oliveira; SILVA, Fabyane Dias da; PIMENTEL, Cristiane Agra. Redução do tempo de carregamento em uma indústria de drywall: aplicação de ferramentas Lean Manufacturing. Brazilian Journal of Production Engineering, São Mateus, Espírito Santo, Brazil, v. 11, n. 1, p. 426–435, 2025. DOI: 10.47456/bjpe.v11i1.47324. Disponível em: https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/47324. Acesso em: 10 jul. 2025.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS. Acessibilidade a edificações, mobiliário, espaços e equipamentos urbanos. Rio de Janeiro: ABNT, 2022. Disponível em: https://www.confea.org.br/acessibilidade-de-acordo-com-norma-abnt-nbr-90502020. Acesso em: 12 nov. 2023.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS. Sistemas de sinalização de emergência - projeto, requisitos e métodos de ensaio. Rio de Janeiro: ABNT, 2022. Disponível em: https://www.normas.com.br/autorizar/visualizacao-nbr/12853/identificar/visitante. Acesso em: 12 nov. 2023.

CAMPOS, Vicente Falconi. TQC: Controle da qualidade total (no estilo japonês). Nova Lima, Minas Gerais: Falconi, 2014.

GIL, Antônio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisa. 7 ed. São Paulo: Atlas, 2022.

GOMES, Fabiana Ribeiro. Implementação de kanban para aumentar a eficiência na gestão de projetos em consultoria de financiamentos comunitários. Dissertação (Mestrado em Gestão de Projetos de Engenharia) – Universidade do Minho, Portugal, 2025. Disponível em: https://repositorium.sdum.uminho.pt/handle/1822/96061. Acesso em: 10 jul. 2025.

JESUS, Rita Lee Lopes Vieira de. Ressignificando a concepção de conselho de classe: a (auto)biografia nos territórios da docência. Dimensões Docentes, v. 1, n. 2, 2024. Disponível em: https://seer.ufrgs.br/dimensoesdocentes/article/view/142869. Acesso em: 10 jul. 2025.

LIKER, Jeffrey. O modelo Toyota: 14 princípios de gestão do maior fabricante do mundo. Porto Alegre: Bookman, 2022.

LUDKE, Menga; ANDRÉ, Marli. Pesquisa em educação: abordagens qualitativas. 2 ed. São Paulo: EPU, 2013.

MARQUES, Wagner; CORRÊA, Adriana Moura Lemos; DA COSTA, Leonardo Monteiro Bittencourt. Filosofia Lean Manufacturing e suas ferramentas como potencializadoras da melhoria contínua de uma cafeteria. South American Development Society Journal, v. 9, n. 27, p. 60, dez. 2023. DOI: http://dx.doi.org/10.24325/issn.2446-5763.v9i27p60-86. Disponível em: https://sadsj.org/index.php/revista/article/view/657. Acesso em: 12 mar. 2024.

MARTINS, Gilberto de Andrade; THEÓPHILO, Carlos Renato. Metodologia da investigação científica para ciências sociais aplicadas. 3 ed. São Paulo: Atlas, 2016.

MINAYO, Maria Cecília de Souza; DESLANDES, Suely Ferreira; GOMES, Romeu. Pesquisa social: teoria, método e criatividade. Petrópolis: Vozes, 2024.

NAKAGAWA, Marcelo. Ferramenta 5W2H: plano de ação para empreendedores. São Paulo: Editora Globo, Movimenta Empreenda, 2014.

PINTO, João Paulo. Pensamento lean: a filosofia das organizações vencedoras. Lisboa: Lidel, 2014.

RODRIGUES, Caroline Falcão. Avaliação diagnóstica dos riscos contra incêndio no restaurante universitário da Universidade Federal Rural de Pernambuco. 1v. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Gastronomia) – Universidade Federal Rural de Pernambuco – Recife, 2020. Disponível em: https://repository.ufrpe.br/handle/123456789/3590?mode=full. Acesso em: 12 nov. 2023.

SILVA, Ederson José da; RANDO JUNIOR, Edvaldo Luiz. Ferramentas de avaliação da qualidade. Caderno Progressus, v. 4, n. 8, p. 91–106, 2024. Disponível em: https://mail.cadernosuninter.com/index.php/progressus/article/view/3467. Acesso em: 10 jul. 2025.

SOUZA, Henrique Granado de; GUEDES, Karoline. Otimização de trocas rápidas de ferramentas: a metodologia SMED em uma indústria de produtos odontológicos. Brazilian Journal of Production Engineering, São Mateus, Espírito Santo, Brazil, v. 11, n. 1, p. 436–448, 2025. DOI: 10.47456/bjpe.v11i1.47361. Disponível em: https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/47361. Acesso em: 10 jul. 2025.

SPERANSA, Verner; PASSARI, Emerson dos Santos. Análise da implementação do programa 5S em uma empresa de usinagem de alta precisão. Revista Produção Online, v. 25, n. 1, p. 5127 , 2025. DOI: 10.14488/1676-1901.v25i1.5127. Disponível em: https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/5127. Acesso em: 10 jul. 2025.

THIOLLENT, Michel; Metodologia da pesquisa-ação. 1. ed. São Paulo: Cortez, 2022.

TRIVIÑOS, Augusto Nibaldo Silva. Introdução à pesquisa em ciências sociais: a pesquisa qualitativa em educação. São Paulo: Atlas, 2013.

TUBINO, Dalvio Ferrari. Manual de planejamento e controle da produção. 3ª ed. São Paulo: Atlas, 2022.

VANI, João Paulo. Conhecimento científico: uma breve reflexão. Themis Revista Jurídica, v. 4, n. 8, 2024. DOI: https://doi.org/10.55386/themis.v5n8.009. Disponível em: https://journal.revistathemis.com.br/index.php/revista/article/view/15. Acesso em: 10 jul. 2025.

VERGARA, Sylvia Constant. Projetos e relatórios de pesquisa em administração. 16ª ed. São Paulo: Atlas, 2016.

WENDT, Carla; BAÚ, Bianca Giordane. Análise e redução de Lead Time em uma indústria de confecção. Revista Produção Online, v. 22, n. 2, p. 2994–3020, 2023. DOI: 10.14488/1676-1901.v22i2.4790. Disponível em: https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/4790. Acesso em: 11 mar. 2024.

Published

2025-10-24

How to Cite

Marques, W., Silva, B. R. da, Coelho, G. da S., Reis, T., & Américo, R. G. (2025). Lean Manufacturing philosophy: possibilities in a self-service restaurant. Revista Produção Online, 25(3), 5231 . https://doi.org/10.14488/1676-1901.v25i3.5231