An application of cleaner production principles in a Pasta maker

Authors

  • Estela Maria Perez Diaz Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG), Minas Gerais, MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-3962-0218
  • Edward Chang Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.
  • Wendy Peixoto Martins Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.
  • Eduardo Romeiro Filho Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v23i1.4691

Keywords:

Cleaner production, Paste industry, Production systems

Abstract

This study was carried out in a large food company located in the northeast from Minas Gerais, Brazil, where Cleaner Production was applied mainly aiming at reduction of waste generation at source (level 1) during mass production. The methodology used was the case study, starting with the environmental diagnosis, which identified a company's reactive posture in relation to the environmental aspect, aimed mainly at compliance with legislation (although elements of change to a proactive posture). A gap in the Company's environmental management was also identified with regarding the requirements of the ISO 14001 model, in the implementation and certification of the ISO series 14000. The Cleaner Production program also contributes to this issue, allows the company to use its resources more efficiently, reducing and/or eliminating waste and being more responsible to society and the environment.

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Author Biographies

Estela Maria Perez Diaz , Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.

Graduada em Engenharia de Produção pela Universidade Maior de San Simon (1991), mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Minas Gerais (1998) e doutorado em Saneamento, Meio Ambiente, Recursos Hídricos pela Universidade Federal de Minas Gerais (2007). Atualmente é professora EBTT do Instituto Federal de Minas Gerais - IFMG.

Edward Chang , Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.

Graduado no curso técnico em meio ambiente no Instituto Federal de Minas Gerais - Governador Valadares (2014) e em medicina pela Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares (2022). Atualmente exercendo profissão como médico generalista na UBS Parque São Bernardo, localizado no município de São Bernardo do Campo, SP.

Wendy Peixoto Martins, Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.

Graduada em Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais, campus Governador Valadares (2017). Especializada em Gestão de Projetos pela Faculdade de Venda Nova do Imigrante (2019). Atuação como Supervisora do Setor de Projetos do ramo de telecomunicações da empresa Konnet Telecom de 2016 a 2018 e como Coordenadora de Projetos do ramo de Infoprodutos desde 2018.

Eduardo Romeiro Filho, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Minas Gerais, MG, Brasil.

Graduado em Desenho Industrial pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1987), Mestre (1993) e Doutor (1997) em Engenharia de Produção pela Coppe/UFRJ. Professor Titular da Escola de Engenharia da Universidade Federal de Minas Gerais, no Departamento de Engenharia de Produção.

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Published

2023-08-27

How to Cite

Diaz , E. M. P., Chang , E. ., Martins, W. P., & Romeiro Filho, E. (2023). An application of cleaner production principles in a Pasta maker. Revista Produção Online, 23(1), 4691 . https://doi.org/10.14488/1676-1901.v23i1.4691